1 Saatteeksi 2020

”Vanhojen ihmisten elämässä koronapandemia on lisännyt yksin olemista ja yksinäisyyden tunnetta. Yhteiset kohtaamiset ovat vähentyneet, samoin ystävien ja muiden läheisten kanssa vietetyt hetket, sekä osallistumiset erilaisiin harrastusryhmiin tai kulttuuritapahtumiin Suuri osa yksinäisyyttä kokevista vanhuksista asuu yksin, mutta kaikki yksinasuvat vanhukset eivät ole yksinäisiä”, toteaa VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.

Yksinäisyyden tunne on osa kulttuurin rakennetta. Se on usein voimaannuttava tunne. Korona pandemian aiheuttamat eristämistoimet ja julkisten tilojen sulkeutuminen ovat lisänneet aikaa oppia käyttämään digitaalisia laitteita. Löytöretket museoihin, taidenäyttelyihin, oopperaan ja osallistuminen erilaisiin seminaareihin kotoa käsin ovat uusia kulttuurin muotoja. Tilaa on löytynyt lukemiseen, maalaamiseen ja kirjoittamiseen. Kulunut vuosi on ollut oman kasvun aikaa.
Koronan kurjuudesta huolimatta se sai innostavalla tavalla aikaan uusia toimintatapoja ja tehokkuutta. Jo kevät – syksystä puhumattakaan -  osoitti sen, että etäyhteyksien kautta erilaiset kohtaamiset onnistuivat erittäin hyvin.  Ja mahdollistivat entistä suuremman kohderyhmän tavoittamisen.
Toimivat Seniorit ry:n jäsenten lähikontaktit vähenivät reippaasti, mutta emme jääneet yksin.  Ikkunat maailmaan olivat auki digitaalisten mahdollisuuksien tarjonnan tuella. Tämä on iloinen asia. Monesta kehittyi ahkera tietokoneen käyttäjä- Emme ole pudonneet kärryiltä.
Ikäteknologiaa senioreille
Ikääntyneiden kotona asumisen tueksi kehitetään uusia teknologisia ratkaisuja, mutta tieto niistä . Kodinomaiset tilat voivat koostua monesta huoneesta ja sisältävät yleensä makuuhuoneen, keittiön ja olohuoneen sekä kylpyhuone- ja WC-tilan. Liitteenä 1 luettelo erilaisista apuvälineistä.
Viherlaaksossa 30.12.2020 Helena Allahwerdi

Paluu 2020 vuosikertomuksen etusivulle

Paluu etusivulle

© 2021